Fotogalerija

STROKOVNA EKSKURZIJA 2025 - PREKMURJE

V društvu sedaj že tradicionalno v mesecu juniju organiziramo strokovno ekskurzijo, na kateri imajo vinogradniki preveriti kakšna vina se prideluje in kakšno opremo uporabljajo vinogradniki zunaj naše regije. V letošnjem letu smo prvo soboto v juniju izkoristili za obisk Lendave in okolice Dobrovnika. Večina vinogradnikov se nas je zbrala na avtobusni postaji na Vidmu v Krškem ob sedmi uri zjutraj. Pot smo nadaljevali proti Celju in potem proti Lendavi, med potjo pa smo pri gostišču Pečnik pri Brestanici pobrali še ostale. Ob desetih smo prispeli na Izletniško kmetijo Hadik, ki se nahaja v neposredni bližini znamenitega razglednega stolpa Vinarium. Za začetek smo si privoščili krepko malico. Za nas so v starih lončenih posodah pripravili pravi prekmurski bograč. Z polnimi trebuhi smo se dveh skupinah nato odpravili v vinsko klet, kjer smo degustirali tri vrste vin in pravi domači Hugo.

Druga degustacija ni bila daleč. Pet minut stran se nahaja vinska klet Kelenc, v kateri, po besedah lastnika, veliko svojega vina izvažajo v tujino. V kleti smo poskusili tri različne vrste vina. Ena izmed njih je bila tudi pridelana iz naše avtohtone sorte grozdja, Modre frankinje. Posebnost Modrega poljubčka, kot je tem vinu nadel ime g. Kelenc, pa je ostanek sladkorja. Nastanek je povezan s tem, ko so si nekega dne dve gospe v vino modre frankinje mešale pomarančni sok. Ob začudenju pridelovalca, si ta ni mogel pomagati da ju ne bi vprašal kako to da mešajo tako dobro vino s sokom. Gospe sta odgovorili, da imata zelo rada vrhunska rdeča vina, hkrati pa obožujeta sladko. Tako je nastal Modri poljubček, močno rdeče vino z ostankom sladkorja, ki pa je danes postal celo bolj priljubljen pri moških kot pri ženskah.

Za tretjo postojanko smo se iz Lendave prestavili bolj v središče Prekmurja in sicer v Tešanovce pri Moravskih Toplicah. Tam smo obiskali posestvo Passero, kjer pa poleg dobrih vin proizvajajo tudi druge dobrote, ki smo jih lahko degustirali. Poskusili smo dve vrsti vina, domači grozdni ter sok iz jurke, marmelado iz jurke na domačem kruhu, ter pralini s tramincem ter jurko. Ob koncu degustacije smo imeli tudi nekaj prostega časa, ki so ga nekateri izkoristili za skodelico kave v senci na terasi, nekateri za mrzel špricer pri avtobusu, velika večina pa smo si za ohladitev privoščili domači sladoled narejen po principu gellata.

Malo pred tretjo uro smo se odpravili do naše zadnje postaje, in sicer gostilne Pri Lujzi. Poleg okusne in domače hrane, ki jo nudijo v gostišču smo za naše člane, no vsaj tiste ki pri Lujzi še niso bili, pripravili manjše presenečenje. In sicer je lastnik koronski čas, ko so bili prisilno zaprti, izkoristil in v sosednji stavbi naredil vinsko fontano, ki obiskovalcem ponuja degustacije šestih različnih vrst vin. Dve uri sta se ob okusnem domačem kosilu, pri katerem na koncu seveda ni manjkala niti prekmurska gibanica, ter ob degustacijah pri fontani, kar hitro obrnili in že smo se morali posloviti in oditi proti domu. V Krško smo okoli osme ure zvečer prispeli v spremljavi glasbe harmonike, nasmejani in dobre volje.

  • 20250607_074318
  • 20250607_100733
  • 20250607_100737
  • 20250607_100743
  • 20250607_100750
  • 20250607_100753
  • 20250607_102037
  • 20250607_103437
  • 20250607_103854
  • 20250607_105642
  • 20250607_110933
  • 20250607_111653
  • 20250607_112310
  • 20250607_114129
  • 20250607_114145
  • 20250607_115303
  • 20250607_115329
  • 20250607_115953
  • 20250607_120007
  • 20250607_132534
  • 20250607_133227
  • 20250607_133244
  • 20250607_133349
  • 20250607_144346
  • 20250607_1446490
  • 20250607_150653
  • 20250607_151313
  • 20250607_1525060
  • 20250607_152527
  • 20250607_153215
  • 20250607_153256
  • 20250607_153309
  • 20250607_153417
  • 20250607_165844

PRIMOŽEVA NEDELJA NA KREMENU IN BLAGOSLOV TRAKTORJEV 2025

Minula nedelja je bila binkoštna in hkrati Primoževa nedelja na Kremenu, ki za naš kraj predstavlja lep praznik. Sončen in vroč dan je privabil lepo število ljudi iz okoliških vasi, ki so se udeležili sv. maše ob godu sv. Primoža in Felicijana.

Še pred tem se je pri cerkvi zbralo veliko traktoristov s svojimi traktorji, saj je bil v okviru Društva vingoradnikov Sremič organiziran tudi njihov blagoslov. Tega je opravil župnik g. Alojz Kačičnik z namenom, da bi delo z njimi skozi celo leto potekalo uspešno in predvsem varno. Veseli smo bili, da nas je s svojim obiskom počastil tudi podžupan Mestne občine Krško Dejan Žnideršič, ki je ob koncu sv. maše vse lepo pozdravil.

Tako kot vsako leto je po uradnem delu sledila pogostitev z okusno hrano in hladno vinsko kapljico, za dobro voljo pa so poskrbeli harmonikarji Tonija Sotoška ter člani društva sremiških vinogradnikov s svojimi inštrumenti. Kot obljubljeno pa so nas s svojim obiskom počastili tudi člani Bohorske konjenice, ki so poskrbeli za navdušenje med obiskovalci.

 

Napisala: Breda Pleterski

 

Objava v Posavskem Obzorniku:

https://www.posavskiobzornik.si/panorama/%E2%80%8Bprimozeva-nedelja-na-kremenu-in-blagoslov-traktorjev-107130

 

  • 20250608_101908
  • 20250608_110500
  • 20250608_110613
  • 20250608_113354
  • 20250608_113451
  • 20250608_113459
  • 20250608_113832
  • 20250608_114154
  • 20250608_114225
  • 20250608_125016
  • 20250608_130415
  • 20250608_130441
  • 20250608_131644
  • 458A1273
  • 458A1361
  • 458A1376
  • 458A1380
  • 458A1382
  • 458A1383
  • 458A1393
  • 458A1400
  • 458A1410

POLETNA OPRAVILA V VINOGRADU

V torek, 27 maja, smo se vinogradniki dobili v kleti Bostele, kjer smo se udeležili delavnice Poletna dela v vinogradu. Delavnico je vodil g. Jernej Martinčič iz KGZS Novo mesto. Skozi praktičen prikaz nam je pokazal kaj vse moramo postoriti v naših vinogradih, povedal nam je kakšne so aktualne smernice glede zelenih del v vinogradu ter skozi svoje izkušnje podal nekaj nasvetov kako najbolj optimalno pripraviti vinsko trto za letošnjo trgatev in ohranitev dobre kondicije za prihodnja leta. Po koncu predavanja nas je gostitelj Vili Bostele pogostil z penino, domačimi jagodami ter ostalimi prigrizki.

 

  • 20250527_181152
  • 20250527_181207
  • 20250527_181628
  • 20250527_182255
  • 20250527_194004
  • 20250527_200208